3 tips voor het creëren van onvergetelijke personages

3 tips voor het creëren van onvergetelijke personages

Of jouw verhaal nou over mensen, dieren, buitenaardse wezens of teddyberen en tinnen soldaatjes gaat, feit is dat jouw personages de essentie vormen van het verhaal dat jij wilt vertellen. Daarom geef ik in deze blogpost drie tips voor het creëren van onvergetelijke personages.

1. Ken jouw personages

Het is van cruciaal belang dat jij jouw personages door en door kent. Je moet weten wat hun persoonlijkheid is, hoe ze eruit zien, wat hun drijfveren zijn, hoe ze zich gedragen, wat hun hobby’s en interesses zijn, wat hun relaties met andere personages zijn, enzovoort. Maak daarom minimaal een korte beschrijving en biografie per personage. Je kunt ook jouw personages ‘interviewen’ aan de hand van een vragenlijst en op basis hiervan een samenvatting of schema met antwoorden maken.

Heb jij vroeger een vriendenboek gehad? Je kunt zoiets ook maken voor jouw personages. Uiteraard zijn de personages in jouw verhaal niet allemaal vrienden van elkaar en we kunnen het daarom in plaats van vriendenboek het Personagesboek of Boek der Karakters noemen. Het zelf maken van zo’n boek is een leuke bezigheid. Je kunt er van alles in stoppen en bijvoorbeeld afbeeldingen toevoegen die iets over de karakters zeggen. Al doende leer je jouw personages door en door kennen. Bovendien maak je zo een handig naslagwerk, dat je kunt raadplegen als je bijvoorbeeld even niet meer weet of dat ene personage nou blauwe of bruine ogen had.

2. Maak jouw personages geloofwaardig

Een hoofdpersoon die ontzettend knap, slim, grappig, dapper en behulpzaam is én ook nog eens heel bescheiden. Zo’n enorme goedzak moet toch werkelijk door iedereen leuk en aardig gevonden worden?! Toch heeft dit personage één grote zwakte: hij is té perfect. Dit betekent dat hij een tikkeltje saai en – erger nog – zelfs ongeloofwaardig is.

Zorg ervoor dat jouw personages niet eendimensionaal, saai en perfect worden. Laat die hoofdpersoon gerust onzeker zijn over zijn uiterlijk, zijn nagels afkluiven en slecht zijn in wiskunde en sport. Laat dat hoofdpersonage, dat alles en iedereen wilt redden, ook gerust impulsief en koppig zijn en haar klusjes of huiswerk vergeten. En die nare, slechte antagonist? Die mag ook best een goede kant hebben. Misschien steunt hij of zij wel een poezenopvang. (Om maar iets te noemen.)

Geloofwaardigheid ten aanzien van jouw personages betekent ook dat zij zich ontwikkelen. Tevens is karakterontwikkeling een kenmerk van een goed verhaal. Het is belangrijk dat de hoofdpersoon (of -personen) en belangrijke bijpersonages een ontwikkeling doormaken in de loop van het verhaal. Wij veranderen immers ook door gebeurtenissen die we meemaken en dingen die we te weten komen.

Je kunt je bij het creëren van personages laten inspireren door mensen (en dieren) uit je omgeving, beroemde personen, fictieve karakters of natuurlijk jezelf. Voeg eigenschappen samen en combineer uiterlijke kenmerken. Zoek naar interessante en geloofwaardige combinaties. Je laten inspireren door fictieve karakters en mensen (en dieren) van vlees en bloed kan je helpen jouw personages beter voor jouw geestesoog te zien en treffender te beschrijven.

3. Geef jouw personages memorabele kenmerken, eigenschappen of namen


Illustratie uit Harry Potter and the Philosopher’s Stone: Illustrated Edition van J.K. Rowling en Jim Kay

Wie denkt aan Harry Potter, denkt aan dé bebrilde tovenaarsjongen met het zwarte haar en het bliksemschichtvormige litteken op zijn voorhoofd. Velen zullen ook denken aan het feit dat hij goed is in Zwerkbal, Sisselspraak (slangentaal) beheerst en de Uitverkorene is om Voldemort te verslaan. 

Harry Potter is een goed voorbeeld van een onvergetelijk personage; hij heeft unieke kenmerken en eigenschappen die memorabel zijn. Het geven van specifieke kenmerken en eigenschappen of een bijzondere naam aan een karakter kan ervoor zorgen dat het personage specialer wordt en meer tot leven komt. Vooral als deze kenmerken en eigenschappen met enige regelmaat naar voren komen en belangrijk zijn voor het verhaal. Zo blijkt Harry Potters Zwerkbaltalent van waarde bij het vangen van een vliegende sleutel en het te slim af zijn van een draak. Ook het feit dat Harry met slangen kan praten is keer op keer van belang voor het verhaal.

Welke personages vind jij onvergetelijk? En hoe komen personages bij jou tot stand? Heb je nog een goede tip? Deel het hieronder!

3 tips voor het creëren van onvergetelijke personages
Getagd op:                    

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *