Boeklancering en prijsuitreiking ‘Et in ventum : Een fluistering in de wind’

Boeklancering en prijsuitreiking Et in ventum : Een fluistering in de wind

Na vijf succesvolle edities organiseerden Godijn Publishing en Beleef de Geschiedenis wederom een schrijfwedstrijd. Dit jaar met de titel, ondertitel en het thema: Et in ventum : Een fluistering in de wind. De deelnemers schreven een verhaal dat zich afspeelt in de middeleeuwen (500-1500 na Christus) en past bij het thema. De verhalen moesten de lezer mee terugnemen in de tijd en een diepere laag proberen te raken.

Ik was één van de deelnemende schrijvers.

Schrijfwedstrijd

Ik doe niet vaak mee aan schrijfwedstrijden. De keer hiervoor was alweer enkele jaren geleden. Toen kwam ik op de shortlist, werd mijn verhaal gepubliceerd en behaalde ik uiteindelijk een hoge plaats. Dit jaar besloot ik weer eens mee te doen. Er was een stukje geschiedenis dat mij intrigeerde en ik graag wilde vertellen. Ik had een verhaalidee dat ik verder wilde ontdekken en uitwerken. Kortom: ik moest dit verhaal schrijven.

Afgelopen juni zond ik mijn verhaal ‘Een veilige haven’ in. De maand erop bleek ik de longlist te hebben gehaald en in augustus – op mijn verjaardag om precies te zijn – ontdekte ik dat mijn verhaal op de shortlist stond. Mijn verhaal behoorde tot de beste 25 inzendingen. Ik was één van de winnaars! Er zou weer een verhaal van mij in een boek worden gepubliceerd. Ik kan je vertellen dat dat een heel gaaf verjaardagscadeau was!

‘Ik slikte. Beelden van een van mijn weinige herinneringen aan Montségur, die ik van tijd tot tijd nog in nachtmerries herbeleefde, drongen zich aan mij op. Zelfs meer dan dertig jaar later herinnerde ik me nog steeds de ijskou en het vuur, het gezang en geschreeuw, en de misselijkmakende geur van verbrand vlees. Maar vooral herinnerde ik me de gezichten van mijn vader en grootvader, die hadden geweigerd hun geloof af te zweren.’

Uit: ‘Een veilige haven’

Boeklancering en prijsuitreiking

De boeklancering en prijsuitreiking zouden plaatsvinden in de Cellebroederspoort in Kampen. Traditiegewijs in oktober, de Maand van de Geschiedenis. Helaas moest in verband met het coronavirus de reservering van de sfeervolle, historische locatie worden geannuleerd. In plaats daarvan was er een livestream.

Noodgedwongen volgde ik de livestream vanaf de bank en wat was het spannend. Tijdens de bekendmaking van de ranking nam de spanning almaar toe. Ik behoorde natuurlijk al tot de top 25, maar toen ook tot de top 20 en top 15. Mijn verhaal zat bij de beste 10 verhalen, de beste 5…

*tromgeroffel*

Ik heb met mijn verhaal de derde prijs gewonnen! Ik vind het supertof dat ik een plek in de top 3 heb behaald en ben ontzettend blij met het lovende commentaar van de jury (zie hieronder).

‘Een prachtig verhaal om kippenvel van te krijgen.’

‘Een mooi, ontroerend en foutloos geschreven verhaal.’

‘Een mooi, origineel onderwerp verwoord in een goed opgebouwd verhaal.’

Hoe tof is het om dat over jouw eigen verhaal te horen?!

Over de verhalenbundel

De middeleeuwse verhalenbundel Et in ventum : Een fluistering in de wind is een fraai voorbeeld van wat goede schrijvers kunnen met een fascinerend thema. In onderstaande flaptekst krijg je alvast een sfeervol voorproefje:

‘De wind is een boodschapper. Brenger van berichten uit verre windstreken. Drager van geuren en geluiden. Van voorspoed of juist tegenslag. De wind kan je strelen in het voorbijgaan, maar je ook iets influisteren. Hij kan zich in je hoofd nestelen en verlangens oproepen die je nooit eerder had. In deze bundel middeleeuwse verhalen is de wind de enige constante. Hij stuwt de drakenschepen van de Vikingen naar verre kusten. Jaagt de pest door de straten van ontvolkte steden. Voert geliefden mee. Of brengt ze juist terug, maar niet altijd in dezelfde gedaante. In deze bundel draagt de wind ook het woord van God en wakkert hij de devote gevoelens aan van een jong meisje. Hij fluit door de touwen van een hangbrug waarop een moeder zich opoffert voor haar kind. Geeft een havenkroeg een toepasselijke naam. En hij doet de vlammen van brandstapels oplaaien, waarna hij de schreeuwen van de slachtoffers weer met zich meeneemt.’

Et in ventum : Een fluistering in de wind

Et in ventum : Een fluistering in de wind is verkrijgbaar bij de (online) boekhandels en bol.com. Je kunt de verhalenbundel ook direct bij de uitgever, Godijn Publishing, aanschaffen. Leuk weetje: van elk boek dat verkocht wordt, gaat 1 euro naar de Nederlandse Kastelenstichting!

Boeklancering en prijsuitreiking ‘Et in ventum : Een fluistering in de wind’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *