Een midwinternachtsdroom: Zo haal je jouw schrijfvoornemens wél

Een midwinternachtsdroom: Zo haal je jouw schrijfvoornemens wél

De langste nacht is achter de rug. Vanaf nu gaat de zon langzaam aan kracht winnen en worden de dagen weer langer. Van oudsher nodigen de donkere dagen ons uit tot zowel gezelligheid en feestelijke maaltijden, als tot introspectie en zelfreflectie. Het is een tijd van bezinning, van nadenken over wat we graag willen realiseren, anders doen of loslaten in het volgende jaar.

Naarmate het kalenderjaar op zijn einde loopt, zitten we vaak vol grootse plannen voor het nieuwe jaar. We hebben allerlei ideeën, dromen en doelen die we graag willen verwezenlijken en volgend jaar moet en zal het lukken! Of toch niet? In de praktijk blijkt dat er vaak niet veel terecht komt van het waarmaken van onze goede voornemens. Het blijft niets meer dan een mooie midwinternachtsdroom…

En dát is zonde. In deze blog ontdek je hoe jij jouw goede schrijfvoornemens voor het nieuwe jaar wél kunt halen.

Grootse dromen

Volgend jaar wordt eindelijk hét jaar dat jouw schrijfdroom uitkomt. Je gaat een dik manuscript schrijven of een reeks kinderboeken verwezenlijken. Je wordt ontdekt door bekende namen uit de literaire wereld of hebt voor het einde van het jaar eindelijk een exemplaar van jouw eigen boek in handen. Misschien ga je zelfs een internationale bestseller schrijven en word je een fulltime-auteur.

Dromen mag, zo groots als je maar wilt. Er kleeft echter een nadeel aan het gelijkstellen van jouw goede voornemens aan de grootse dromen die je diep van binnen hebt: de kans dat ze uitkomen is klein. En het niet behalen van jouw doel(en)? Dat voelt als falen. Keihard falen. Je hebt jezelf teleurgesteld en je raakt ontmoedigd. Niet fijn en niet helpend.

Wat wil je echt?

Ga bij jezelf te rade wat je écht wilt op schrijfgebied. Wil je korte verhalen schrijven, jouw levensverhaal optekenen of een spannend manuscript van 80.000 woorden schrijven? Of wil je meer tijd aan schrijven besteden en schrijven tot een vast onderdeel van jouw dagelijkse routine maken?

Minstens zo belangrijk is om voor jezelf helder te hebben waarom je wilt schrijven. Waarom is schrijven jouw passie? Wat is jouw intrinsieke motivatie om te schrijven? Benoem het en schrijf het op. Als je weet waarom je wilt schrijven en wat je zou willen op schrijfgebied dan kun je daar jouw doelen op afstemmen.

Kleine doelen

Voor goede schrijfvoornemens – of wat voor goede voornemens dan ook – is het beter als je kleine(re) doelen stelt. Doelen die voor jou haalbaar zijn. Het is dus heel belangrijk om realistisch te zijn als het gaat om het stellen van doelen.

Nieuw jaar, nieuwe kansen? Jazeker, maar jouw dagelijks leven zal grotendeels hetzelfde blijven. Daarom kun je het beste met kleine doelen beginnen, zoals minimaal een kwartiertje per dag of een uurtje per week schrijven. Maak jouw doelen SMART: Specifiek, Meetbaar, Acceptabel/Aanvaardbaar, Realistisch en Tijdgebonden. Wat wil je en welk resultaat wil je binnen een bepaalde tijd geboekt hebben? Is het doel voor jou haalbaar? Maak de doelen behapbaar.

Wanneer je haalbare doelen – met tussendoelen! – stelt voor jezelf kun je jouw goede schrijfvoornemen gemakkelijker volhouden. Het behalen van de kleine doelen geeft je een goed gevoel en de (extra) motivatie om door te gaan. Je kunt er ook een beloningssysteem aan koppelen. Als ik deze week [DOEL] behaal, dan trakteer ik mijzelf op [BELONING].

En vergeet niet dat kleine doelen, hoe klein ze ook lijken, allemaal bijdragen aan het najagen en verwezenlijken van jouw schrijfdroom. Want:

“Little by little, one travels far.” – J.R.R. Tolkien

Wat zijn jouw schrijfvoornemens voor het nieuwe jaar? Zijn ze haalbaar?

Een midwinternachtsdroom: Zo haal je jouw schrijfvoornemens wél
Getagd op:                        

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *