Met deze 5 gezelschapsspellen wordt schrijven nóg leuker!

Met deze 5 gezelschapsspellen wordt schrijven nóg leuker!

Ik kan er ontzettend van genieten: een spelletjesavond met leuk gezelschap. Iets te drinken en te knabbelen erbij en alle ingrediënten zijn aanwezig om een superleuke avond te hebben. De vijf gezelschapsspellen in deze post zijn niet alleen erg leuk om tijdens zo’n spelletjesavond uit de kast te halen. Met een aantal oefen je zelfs tijdens het spelen jouw storytelling-vaardigheden. Iets wat natuurlijk goed van pas komt als je een schrijver bent! Wat al deze spellen met elkaar gemeen hebben, is dat je ze in jouw schrijfpraktijk kunt gebruiken. Voor een schrijfoefening, losschrijfsessie of het doorbreken van een writer’s block, maar ook voor het bedenken van een complete plot of cast aan personages.

1. Once Upon A Time: The Storytelling Card Game

Once Upon A Time: The Storytelling Card Game is een (Engelstalig) storytelling-kaartspel waarbij de verhalenvertellers elkaar moeten aftroeven om als eerste al hun kaarten uit te spelen en zo hun happily ever after te verwezenlijken. Er zijn diverse uitbreidingen en er is zelfs een Writer’s Handbook, speciaal voor wie aan de hand van de kaartjes verhalen wilt schrijven.

In de schrijfpraktijk: Je kunt van de kaarten stapeltjes maken, gesorteerd op basis van categorie, en na elk stapeltje goed te hebben geschud vervolgens van iedere stapel één of meerdere kaartjes pakken. Schrijf dan een verhaaltje aan de hand van de kaarten die je hebt getrokken.

Bron afbeeldingen: http://www.atlas-games.com/ouat3/ 

2. Mysterium

Mysterium is een coöperatief spel voor 2-7 spelers. Eén speler kruipt in de huid van een geest die in een mysterieus, oud landhuis ronddoolt. De geest kan niet rusten totdat het mysterie rondom zijn of haar dood is opgelost. De andere spelers zijn helderzienden die uitgenodigd zijn door de eigenaar van het landgoed om het mysterie tijdens Samhain (Halloween/Allerheiligenavond) op te lossen. De geest probeert te communiceren door visioenen te sturen naar de helderzienden, die de gebeurtenissen van de fatale avond proberen te reconstrueren. Was het de kok, de goochelaar of de archeologe? En is de moord gepleegd door middel van een touw of mes? Of was het toch met de typemachine? Lukt het de helderzienden om het mysterie binnen de tijd op te lossen? Dan kan de geest eindelijk rusten, en winnen de spelers het spel. Ook voor Mysterium zijn er uitbreidingen.

In de schrijfpraktijk: Mysterium is niet zozeer een storytelling-spel, maar de prachtige en verbluffend gedetailleerde artwork spreekt zo tot de verbeelding dat dit spel zeker niet in dit rijtje mag ontbreken. De Visioenenkaarten en de kaarten met verdachten, locaties en moordwapens zijn goed bruikbaar in de schrijfpraktijk. Houd je van (moord)mysteries en wil je graag de nieuwe Agatha Christie worden? Dan is dit absoluut het ideale spel om jouw fantasie op gang te brengen.

Bron afbeeldingen: https://www.libellud.com/mysterium/?lang=en

3. Dixit / Dixit: Odyssey

Dixit is van dezelfde makers als Mysterium. Er zijn twee basisspellen en diverse uitbreidingen. Wij hebben thuis het basisspel Dixit: Odyssey, dat met maximaal twaalf i.p.v. zes personen kan worden gespeeld, en een aantal uitbreidingen.

Dixit is een spel waar het om de sprookjesachtige kaarten gaat. Het spel bevat weinig spelregels, waardoor het makkelijk te leren is en geschikt is voor kinderen vanaf 8 jaar. De spelers zijn om de beurt de ‘verteller’ en kiezen een van de mysterieuze kaarten uit hun hand. De verteller geeft een hint over zijn kaart in de vorm van een woord, zin, gebaar of geluid. Alles is toegestaan. De andere spelers kiezen een kaart uit hun hand die bij de omschrijving past en proberen vervolgens de kaart van de verteller te ontdekken.

In de schrijfpraktijk: Dixit-kaarten vind ik vooral heel waardevol voor losschrijfsessies of voor van die momenten dat je vastloopt – of voelt dat je dreigt vast te lopen – en wel wat extra inspiratie kunt gebruiken.

Bron afbeeldingen: http://www.libellud.com/dixit/?lang=en

4. Rory’s Story Cubes

Het idee van Rory’s Story Cubes is simpel. Om de beurt pakt een speler een setje van deze dobbelstenen, gooit ze op tafel en bekijkt de negen plaatjes. Vervolgens is het aan de speler om aan de hand van deze negen plaatjes een verhaal te vertellen. Naast de Original-versie kun je ook kiezen voor bijvoorbeeld een versie met sprookjes- of ruimtethema, of een versie met grotere stenen voor betere zichtbaarheid als je met een grote groep speelt. Het leuke aan Rory’s Story Cubes is dat je dobbelstenen uit verschillende sets kunt combineren en daardoor eindeloze combinaties kunt maken.

In de schrijfpraktijk: Net als in het spel kun je negen dobbelstenen gooien en aan de hand van de negen plaatjes een verhaal vertellen, maar dan – uiteraard – in schriftelijke vorm. De dobbelstenen kunnen ook goed worden gebruikt voor korte losschrijfsessies. Bepaal zelf hoeveel dobbelstenen je wilt gebruiken. Eén, drie of meer?

Bron afbeeldingen: https://www.storycubes.com/

5. StoryWorld

StoryWorld is in dit rijtje een beetje een vreemde eend in de bijt. Het is in de eerste plaats namelijk geen gezelschapsspel. Waarom staat hij dan toch in dit lijstje? Omdat StoryWorld ook wel degelijk gebruikt wordt als gezelschapsspel.

De StoryWorld-reeks is speciaal ontwikkeld om verhalenvertellers te inspireren. Het is een tool-kit voor de verbeelding. Er zijn een basisset en diverse uitbreidingen, zoals Stories of the Sea, Quests & Adventures en The Mad Professor’s Workshop. Elke set bestaat uit prachtige kaarten – van archetypes, plaatsen, voorwerpen en gebeurtenissen – en een boekje met o.a. instructies en voorbeeldverhaaltjes.

In de schrijfpraktijk: StoryWorld is bij uitstek geschikt om te gebruiken in jouw schrijfpraktijk. Het is immers speciaal voor verhalenvertellers gecreëerd! Je kunt de kaarten gebruiken voor het verzinnen van verhalen, maar natuurlijk ook voor – hier komt ie weer – losschrijven. Wat extra bijzonder is, is dat aan de achterzijde van de kaart een kort zinnetje over de afbeelding staat, vergezeld door drie vragen die de verbeelding triggeren. Deze vragen zetten je aan tot fantaseren en het leggen van links met de andere kaarten.

Bron afbeelding: http://www.templarco.co.uk/brands/storyworld.html

Heb jij na het lezen van deze blog zin gekregen om één (of meerdere) van deze spelletjes te gebruiken tijdens het schrijven?  Welke staan er op jouw verlanglijst?

Of gebruik jij al weleens spelletjes in je schrijfpraktijk en heb je nog tips voor leuke en inspirerende gezelschapsspellen? Deel het hieronder!

Met deze 5 gezelschapsspellen wordt schrijven nóg leuker!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *