Wees een boekenwurm!

Wees een boekenwurm!

Grote kans dat jij bent begonnen met schrijven omdat je van lezen houdt! Misschien leek het je leuk een boek te schrijven dat je zelf graag zou willen lezen. Of inspireerde een bepaald boek of een auteur je om zelf te gaan schrijven.

Het is vanzelfsprekend dat je veel zult moeten schrijven om jouw schrijfdroom te verwezenlijken. Boeken lezen is echter net zo belangrijk. Die boeken hoeven heus geen literatuur van de hoogste plank te zijn. Lees boeken die jou aanspreken. En lees er zoveel mogelijk.

Door het lezen van boeken ontdek je wat andere schrijvers doen om een bepaald effect teweeg te brengen bij de lezer, maar ook hoe zij hun informatie doseren, clous verstoppen, hun personages zich laten ontwikkelen, show, don’t tell toepassen, enzovoort. Als schrijver leer je door te kijken naar wat andere schrijvers hebben gedaan. Zoals kunstenaars leren door het werk van Oude Meesters te bestuderen.

Bovendien kunnen boeken je inspireren. Net als films, muziek, kunstwerken, conversaties van vreemden, wolkenformaties of net wat. Houd dus wanneer je een boek leest iets bij de hand waarmee je gemakkelijk aantekeningen kunt maken. Schrijf die prachtige zin over, noteer die supertoffe plottwist, krabbel die geniale ingeving neer.

Tijd om te lezen

Het dagelijks leven kan voelen als een stroomversnelling waarin je wordt meegesleurd. Je hebt het druk met jouw werk en daarnaast vergen je huishouden en gezin veel tijd en energie. Of misschien heb je wel een chronische ziekte waardoor je weinig energie hebt. Toch is het héél belangrijk om tijd te maken voor lezen. Om dit extra te onderstrepen, gooi ik nog maar even een bekende quote van een wereldberoemde schrijver in de strijd, voor als ik je nog niet (genoeg) overtuigd had.

“Als je geen tijd hebt om te lezen, heb je ook geen tijd (of de gereedschappen) om te schrijven.”

Stephen King

Dus dat. Wees een boekenwurm!

Hoe vaak lees jij? En maak je tijd vrij om te lezen? Wat zijn jouw favoriete boeken en welke boeken vond jij enorm inspirerend?

Wees een boekenwurm!
Getagd op:                                                            

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *